Local SEO Optimizacija

Lokalni SEO – Optimizacija za spletno lokalno iskanje

Kaj je to optimizacija za lokalno iskanje in zakaj je pomembna? 

Konkurenca na spletu vse bolj narašča prav tako uporaba mobilnikov za lokalno iskanje.  Zato je tudi vse večjega pomena pristnost podjetja  med zadetki lokalnega iskanja.

Podjetje lahko izboljša uvrstitev med rezultati lokalnega iskanja tako, da izvaja različne t.i. SEO strategije.  V prvi vrsti to vključuje ustvarjanje verificiranih profilov na različnih spletnih platformah in direktorijih, vpisovanje podatkov v zemljevide ter dodajanje ustreznih vsebin in kategorij. Nadaljnje je potrebna optimizacija podatkov, katere je seveda potrebno uskladiti s podatki na vaši spletni strani.  Optimizacija za lokalno iskanje  ali Local SEO je osnova, da postane vaše podjetje zaupanja vredno v očeh iskalnikov.

Google namreč omogoča le 11 do 12 mest med zadetki na prvi strani. Uporabniki pa le redko zaidemo po informacije na drugo stran.

Ali bi naše podjetje moralo izvajati Local SEO optimizacijo?

Ne glede na to ali imate pravno svetovanje, nepremičninsko agencijo ali restavracijo, z ustrezno Local SEO optimizacijo povečate verjetnost, da se boste uvrstili na višja mesta na iskalnikih. To velja tudi, in pa mogoče predvsem za manjša podjetja brez spletnih strani, saj je v tem primeru lokalna optimizacija prvi korak k spletnemu marketingu. Ne le da boste tako pridobili promet in opaženost ampak tudi boljše pozicije na mobilnih napravah, strankam pa omogočili enostavnejšo vzpostavitev kontakta ter navigacijo do vaše lokacije!

Google trenutno prikazuje samo 3 podjetja na najvišjih mestih lokalnega iskanja.  Za več zadetkov je potrebno klikniti More places. Kot si verjetno predstavljate, zelo malo ljudi v resnici klikne na ta link torej so prva tri mesta, kjer želite da se vaše podjetje pojavi.

Local SEO optimizacija torej omogoča, da se vaše podjetje pojavi med zadetki točno takrat, ko kupci potrebujejo vašo storitev ali izdelek. Ker mobilna iskanja presegajo iskanja na osebnih računalnikih, je to še samo en dodaten razlog več da se lotimo lokalne optimizacije.

Največje napake pri izvedbi Local SEO optimizacije in kako jih odpravimo.

1. Nekonsistentnost NAP podatkov

Največji problem so nekosistentni NAP podatki podjetja, kar pomeni da naziv, naslov, in telefonska številka niso poenoteni.

Pogosto se dogaja, da podjetja nimajo posodobljenih oziroma usklajenih NAP podatkov na spletnih platformah kot so zemljevidi, imeniki ipd.  To  ne pomeni le, da vas stranke težje najdejo oz. kontaktirajo ampak vpliva tudi na pozicijo na iskalnikih.

Problem nastane predvsem pri podjetjih, ki imajo objavljene različne ali podobne nazive. Ponekod imajo objavljen uradni naziv podjetja npr. Janez Novak s.p. drugod pa recimo naziv znamke ali trgovine npr.  Zlatarstvo Novak, torej naziv pod katerim ga poznajo stranke.

REŠITEV: Čeprav zna biti zelo zamudno svetujemo, da poskrbite da so naziv, naslov, telefonska številka  (in tudi URL v kolikor imate spletno stran) vedno konsistentni na vseh ključnih direktorijih, zemljevidih in imenikih.

2. Ignoriranje spletne strani podjetja

Pogosto se dogaja tudi, da podjetja ne optimizirajo svoje spletne strani za lokalno iskanje.  Ogromno podjetij nima NAP podatkov ustrezno objavljenih na spletni strani in brez dodanih imen krajev v naslovu. To je še posebej pomembno za podjetja, ki poslujejo na več lokacijah.

REŠITEV: Vključite NAP podatke v spletno stran ter poskerbite da so usklajeni z objavljenimi podatki v vseh spletnih direktorijih. V kolikor poslujete na več poslovalnicah naj ima vsaka poslovalnica svojo pristajalno stran NAP podatki in zemljevidom.

3. Podvojeni prikazi podjetja

Ogromo podjetij ima problem podvojenih prikazov lokacij podjetja na zemljevidih.  Razlog za to tiči v tem, ker zemljevidi črpajo informacije iz različnih imenikov, kjer so lahko podatkih nepreverjeni, napačni ali neposodobljeni.  Dogaja se tudi da lastnik ponovno vpiše lokacijo, kjer je prvič npr. pozabil dostopne podatke. To je velik problem, ki lahko zmede spletne iskalnike, prav tako pa tudi uporabnike oziroma stranke podjetja.

REŠITEV: Potrdite oz. verificirajte lokacijo na vseh zemljividih in direktorijih, kot je naprimer Google My Business.   Nato optimizirajte vsebine, kar pomeni popolnite vse podatke, napišite smiselne opise in dodajte slike, ki najbolje predstavljajo vaše podjetje ali blagovno znamko.  Iskalnik bo tako v ospredje postavil potrjen prikaz podjetja.

4. Napačno objavljeni podatki za več lokacij

Podjetja, kot so na primer banke, ki poslujejo na več lokacijah, imajo ponavadi NAP podatke za vse poslovalnice objavljene na eni podstrani, kar je sicer lahko dovolj za obiskovalca spletne strani, na pa tudi za iskalnike.  Iskalniki namreč lažje najdejo, prepozanjo ter povežejo posamezne lokacije, če ima vsaka svojo podstran.

REŠITEV: V skladu z dobro prakso lokalne optimizacije je na spletni strani podjetja potrebno za vsako poslovalnico usvariti novo podstran, na katero vključimo NAP podatke.  To je priporočljivo storiti tudi, če vaše podjetje posluje samo na dve lokacijah.

5. Mankajoči oz neposodobljeni podatki na spletnih profilih

Nekatera podjetja si ustvarijo profile na omrežjih vendar po potrditvi ne dodajo ustreznih vsebin.   Ker je to časovno zamudno, vpišejo samo osnovne podatke in potem pozabijo na vse ostalo.  Iskalniki radi vidijo, da nekdo skrbi za profile in upravlja vsebine, saj tako razumejo da je podjetje aktivno.

REŠITEV: Podatke izpolnite v celoti. Zraven glavne dejavnosti vnesite tudi vse ostale dejavnosti, po katerih bi vas stranke utegnile najti.  Vsebine tudi redno posodabljate. To pomeni, če imate nove fotografije jih čim pogosteje objavite povsod.  Prav tako je priporčljivo, da redno objavljate novosti na družbenih omrežjih.

6. Spletni profili brez pozitivnih ocen strank

Profili brez ocen strank vplivajo na slabše rangiranje vašega podjetja na iskalnikih.

Prav tako vam pozitivne ocene vaših strank pripeljejo več posla na vaša vrata, saj po raziskavah 80% uporabnikov spleta zaupa ocenam in mnenjem.  Predpogoj je seveda, da konstantno skrbite za zadovoljstvo vaših strank.

REŠITEV: Spodbudite vaše stranke k podajanju mnenj. Opomnite jih lahko na več načinov: osebno, po e-mailu, na spletni strani… Več menj oz. ocen ko boste zbrali, bolje bo za vaše uvrstitve na iskalnikih.

Vas zanima profesionalna rešitev, ki zanesljvo izboljša iskalne rezultate na lokalnem iskanju?