Lokalni SEO – Optimizacija za spletno lokalno iskanje

Kaj je to optimizacija za lokalno iskanje in zakaj je pomembna? 

Konkurenca na spletu vse bolj narašča, prav tako narašča uporaba mobilnikov za lokalno iskanje. Zato je tudi vse večjega pomena prisotnost podjetja med zadetki lokalnega iskanja.

Podjetje lahko izboljša uvrstitev med rezultati lokalnega iskanja tako, da izvaja različne t.i. SEO strategije. V prvi vrsti to vključuje ustvarjanje verificiranih profilov na različnih spletnih platformah in direktorijih, vpisovanje podatkov v zemljevide ter dodajanje ustreznih vsebin in kategorij. Nadalje je potrebna optimizacija podatkov, katere je seveda potrebno uskladiti s podatki na vaši spletni strani. Optimizacija za lokalno iskanje ali lokalni SEO je osnova, da postane vaše podjetje zaupanja vredno v očeh iskalnikov.

 

Ali bi vaše podjetje moralo izvajati lokalno SEO optimizacijo?

Ne glede na to ali imate pravno svetovanje, nepremičninsko agencijo ali restavracijo, z ustrezno lokalno SEO optimizacijo povečate verjetnost, da se boste uvrstili na višja mesta na iskalnikih. To velja tudi, in pa mogoče predvsem za manjša podjetja brez spletnih strani, saj je v tem primeru lokalna optimizacija prvi korak k spletnemu marketingu. Ne le da boste tako pridobili promet in opaženost ampak tudi boljše pozicije na mobilnih napravah, strankam pa omogočili enostavnejšo vzpostavitev kontakta ter navigacijo do vaše lokacije!

Google trenutno prikazuje samo 3 podjetja na najvišjih mestih lokalnega iskanja.  Za več zadetkov je potrebno klikniti More places. Kot si verjetno predstavljate, zelo malo ljudi v resnici klikne na ta link torej so prva tri mesta, kjer želite da se vaše podjetje pojavi.

Lokalni SEO torej omogoča, da se vaše podjetje pojavi med zadetki točno takrat, ko kupci potrebujejo vašo storitev ali izdelek. Ker mobilna iskanja presegajo iskanja na osebnih računalnikih, je to še samo en dodaten razlog več, da se lotimo lokalne optimizacije.
 
 

Največje napake pri izvedbi lokalne SEO optimizacije in kako jih odpravimo:

1. Nekonsistentnost NAP podatkov

Največji problem so nekosistentni NAP podatki podjetja, kar pomeni, da naziv, naslov in telefonska številka niso poenoteni.

Pogosto se dogaja, da podjetja nimajo posodobljenih oziroma usklajenih NAP podatkov na spletnih platformah kot so zemljevidi, imeniki ipd. To ne pomeni le, da vas stranke težje najdejo oz. kontaktirajo, ampak vpliva tudi na pozicijo v iskalnikih.

Problem nastane predvsem pri podjetjih, ki imajo objavljene različne ali podobne nazive. Ponekod imajo objavljen uradni naziv podjetja npr. Janez Novak s.p., drugod pa recimo naziv znamke ali trgovine npr. Zlatarstvo Novak, torej naziv, pod katerim ga poznajo stranke.

REŠITEV: Čeprav zna biti zelo zamudno, svetujemo, da poskrbite, da so naziv, naslov, telefonska številka  (in tudi URL ,v kolikor imate spletno stran) vedno konsistentni na vseh ključnih direktorijih, zemljevidih in imenikih.

2. Ignoriranje spletne strani podjetja

Pogosto se dogaja tudi, da podjetja ne optimizirajo svoje spletne strani za lokalno iskanje. Ogromno podjetij nima NAP podatkov ustrezno objavljenih na spletni strani in brez dodanih imen krajev v naslovu. To je še posebej pomembno za podjetja, ki poslujejo na več lokacijah.

REŠITEV: Vključite NAP podatke v spletno stran ter poskrbite, da so usklajeni z objavljenimi podatki v vseh spletnih direktorijih. V kolikor poslujete na večih poslovalnicah, naj ima vsaka poslovalnica svojo pristajalno stran z NAP podatki in zemljevidom.

3. Podvojeni prikazi podjetja

Ogromno podjetij ima problem podvojenih prikazov lokacij podjetja na zemljevidih. Razlog za to tiči v tem: zemljevidi črpajo informacije iz različnih imenikov, kjer so lahko podatkih nepreverjeni, napačni ali neposodobljeni. Dogaja se tudi, da lastnik ponovno vpiše lokacijo, kjer je prvič npr. pozabil dostopne podatke. To je velik problem, ki lahko zmede spletne iskalnike, prav tako pa tudi uporabnike oziroma stranke podjetja.

REŠITEV: Potrdite oz. verificirajte lokacijo na vseh zemljevidih in direktorijih, kot je npr. Google Business Profile. Nato optimizirajte vsebine, kar pomeni, da popolnite vse podatke, napišite smiselne opise in dodajte slike, ki najbolje predstavljajo vaše podjetje ali blagovno znamko. Iskalnik bo tako v ospredje postavil potrjen prikaz podjetja.

4. Napačno objavljeni podatki za več lokacij

Podjetja, kot so npr. banke, ki poslujejo na več lokacijah, imajo ponavadi NAP podatke za vse poslovalnice objavljene na eni podstrani, kar je sicer lahko dovolj za obiskovalca spletne strani, ne pa tudi za iskalnike. Iskalniki namreč lažje najdejo, prepoznajo ter povežejo posamezne lokacije, če ima vsaka svojo podstran.

REŠITEV: V skladu z dobro prakso lokalne optimizacije je na spletni strani podjetja potrebno za vsako poslovalnico ustvariti novo podstran, na katero vključimo NAP podatke. To je priporočljivo storiti tudi, če vaše podjetje posluje samo na dveh lokacijah.

5. Manjkajoči oz. neposodobljeni podatki na spletnih profilih

Nekatera podjetja si ustvarijo profile na omrežjih, vendar po potrditvi ne dodajo ustreznih vsebin. Ker je to časovno zamudno, vpišejo samo osnovne podatke in potem pozabijo na vse ostalo. Iskalniki radi vidijo, da nekdo skrbi za profile in upravlja vsebine, saj tako razumejo, da je podjetje aktivno.

REŠITEV: Podatke izpolnite v celoti. Zraven glavne dejavnosti vnesite tudi vse ostale dejavnosti, po katerih bi vas stranke utegnile najti.  Vsebine tudi redno posodabljate. To pomeni, če imate nove fotografije, jih čim pogosteje objavite povsod. Prav tako je priporočljivo, da redno objavljate novosti na družbenih omrežjih.

6. Spletni profili brez pozitivnih ocen strank

Profili brez ocen strank vplivajo na slabše rangiranje vašega podjetja na iskalnikih.

Prav tako vam pozitivne ocene vaših strank pripeljejo več posla na vaša vrata, saj po raziskavah 80% uporabnikov spleta zaupa ocenam in mnenjem. Predpogoj je seveda, da konstantno skrbite za zadovoljstvo vaših strank.

REŠITEV: Spodbudite vaše stranke k podajanju mnenj. Opomnite jih lahko na več načinov: osebno, po e-mailu, na spletni strani … Več mnenj oz. ocen ko boste zbrali, bolje bo za vaše uvrstitve na iskalnikih.

 

Vas zanima profesionalna rešitev, ki zanesljivo izboljša iskalne rezultate v lokalnem iskanju?

Kontaktirajte nas za več informacij! Z veseljem pomagamo. 

   

  Prijavite se na e-novice

  Prijavite se na GeoSplet newsletter in bodite obveščeni o trendih s področja digitalnega marketinga.
  NAROČAM PAKET

  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve. 

  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.
  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.