5 največjih prednosti pridobivanja Googlovih spletnih ocen

Googlove spletne ocene lahko podjetjem močno povečajo verodostojnost, brez da bi za to porabili ogromno finančnih sredstev. Prednosti pridobivanja mnenj v Googlu so številne: izboljšan lokalni SEO – višje uvrstitve v Googlu, povečanje spletnega ugleda in pridobivanje povratnih informacij od vaših strank.    

Kaj so spletne ocene in zakaj so tako pomembne?

Torej, kaj točno so Googlove spletne ocene in kaj omogočajo? Googlove spletne ocene omogočajo vsakemu podjetju, da se z njimi dokaže potencialnim strankam. Ljudje lahko na spletu (natančneje v Google iskalniku ali Google zemljevidih) napišejo svoje mnenje o podjetju oziroma njihovi izkušnji, ki so jo imeli s tem podjetjem. Ostalo marketinško trženje (drage kampanje itd.) postane manj pomembno v primerjavi učinkom, ki ga imajo spletne ocene. 

Seveda imajo te iste kampanje velik vpliv, vendar postanejo manj relevantne v primerjavi z Googlovimi spletnimi ocenami, saj te služijo kot družbeni dokaz. Vsak iskalec lahko vnese iskalno poizvedbo in naleti na podjetja z ocenami dejanskih strank ter se premišljeno odloči, ali naj sodeluje s tem podjetjem ali ne – pozitivne ocene spodbujajo potencialne kupce h konverziji.

Še ena izmed prednosti spletnih ocen je ta, da vsem podjetjem nudijo priložnost, da izenači konkurenčne pogoje glede lokalnega SEO-ta. Vsako podjetje – veliko ali majhno – ki izkorišča Googlove ocene, je v rezultatih lokalnega iskanja uvrščeno višje. Če Google meni, da lokalna trgovina, ki prodaja tekaške copate, zagotavlja boljšo izkušnjo, kot bližnja maloprodajna veriga, se lahko ta lokalna trgovina znajde višje na lestvici lokalnega iskanja. 

Google si svoje mnenje ustvarja torej tudi s pomočjo spletnih ocen. Pozitivne ocene v Googlu imajo neverjetno moč vplivanja na zaupanje v podjetje ali blagovno znamko. 

Pred vami je seznam in razlaga 5 največjih koristi spletnih ocen.

5 največjih prednosti pridobivanja Google spletnih ocen 

1. Googlove spletne ocene povečajo zaupanje v blagovno znamko

Transparentnost postaja vse bolj pomembna za potrošnika. Danes potrošnik pred nakupom izdelkov ali storitev razišče podjetje. Velik del teh raziskav je ponavadi opravljen s pomočjo pregleda Googlovih spletnih ocen. Skoraj 88 % potrošnikov prebere spletne ocene z namenom, da bi ugotovili kakovost lokalnega podjetja. Spletnim ocenam pa zaupa v enaki meri, kot osebnim priporočilom. 

 

2. Googlove spletne ocene povečajo spletno izpostavljenost in lokalni SEO

Če rečemo, da so Googlovi iskalni algoritmi zapleteni, jih podcenjujemo. Nekaj pa je gotovo: Googlove spletne ocene, ki jih napišejo stranke v Googlu pri raznih podjetjih, močno vplivajo na lokalno uvrščanje v Googlu, kar lahko pomaga umestiti vaše lokalno podjetje na vrh Googlovih lokalnih rezultatov iskanja. 

Lokalno podjetje se tako veliko lažje in hitreje najde, zato je ključnega pomena, da se ne zanaša le na SEO aktivnosti, kot sta recimo optimizacija ključnih besed in objavljanje vsebin, ne posveča pa pozornosti upravljanju spletnih ocen v Googlu.

S pravilnim upravljanjem so lahko spletne ocene v Googlu ena izmed vaših najuspešnejših marketinških taktik. To je delno zato, ker ocene podjetij v Googlu omogočajo, da se vaše podjetje prikaže v Googlovem lokalnem “3-packu”, ki je prikazan spodaj in prikazuje 3 najbolj relevantna podjetja v bližini lokacije, kjer iščete. Zraven naziva podjetja, naslova, povezave na stran in telefonske številka so prikazane tudi povprečne ocene v Googlu.


3. Zbiranje povratnih informacij preko Googlovih spletnih ocen

Ena najdragocenejših prednosti spletnih ocen je pridobivanje povratnih informacij od vaših kupcev. Vsaka ocena in mnenje, ki ga prejmete, bi morala služiti kot anketa zadovoljstva vaših strank, preko katerih lahko dobite vpogled v to: 

 • ali je vaše podjetje stranki zagotovilo pozitivno izkušnjo ali ne,
 • na katerem področju se je vaše podjetje odrezalo dobro ali slabo,
 • s katerimi izdelki ali storitvami vašega podjetja je stranka zadovoljna ali ne.

Z branjem negativnih mnenj na Googlu lahko hitro ugotovite na katerih področjih bi se morali izboljšati in na čem je potrebno v podjetju delati. 

Zelo pomembno je tudi, da se odzovete na vse spletne ocene in mnenja. Če so pozitivna mnenja, se zahvalite, če je ocena negativna, vedno odgovorite in se potrudite, da rešite težavo. Na splošno se je pametno opravičiti in najti način za popravo morebitne napake, ki jo je po njihovem mnenju storilo vaše podjetje. 

4. Z Googlovimi spletnimi ocenami izboljšajte razmerje med prikazi in kliki na vaše spletno mesto

Ko se podjetje prikaže med iskalnimi rezultati, je ključnega pomena, da stranke izvedejo neko akcijo, kot je klik na stran, klic, navodila za pot … Morda boste porabili ogromno denarja za spletni marketing, a če ljudje dejansko ne “klikajo” na vaše podjetje, je ves trud zaman. Na srečo so ocene v Googlu odličen način za povečanje razmerja med prikazi in kliki, ko se enkrat prikažete v iskalniku. Vaša ocena na Googlu bo prikazana zraven naziva vašega podjetja, zato bo dobra zbirka pozitivnih ocen povečala število klikov na vaše spletno mesto.

5. Z Googlovi spletnimi ocenami do večih strank

Ko stranke “kliknejo” na vašo spletno stran, ste že skoraj pri končnem cilju. Ne glede na to, preko katerega kanala stranke pridejo na vaše spletno mesto, je glavni cilj jih spodbuditi k nakupu, da pošljejo povpraševanje, rezervirajo sestanek ali naredijo neko drugo konverzijo. Medtem ko sta uporabniku prijazna izkušnja s spletnim mestom in pametno oblikovana spletna stran izjemno pomembni, imajo Googlove ocene izjemno moč, da vam pri tem pomagajo. Iz tega razloga bi moralo vsako podjetje z visokimi ocenami v Googlu spletne ocene vključiti v spletno stran. To bo vsekakor povečalo zaupanje strank, tudi če nikoli niso prebrali vaših ocen.

Kako pridobiti več Googlovih spletnih ocen?

Se želite pridobivanju spletnih ocen posvetiti čim prej? Verjetno se sprašujete ali obstaja kakšna bližnjica, da bi prišli kar se da hitro do želenih rezultatov. 

Najbolj preizkušena metoda je, da preprosto prosite stranke, naj ocenijo vaše podjetje, jim pošljite email-e s to prošnjo po opravljenem nakupu.  Najboljša podjetja imajo prave ocene – to je ocene dejanskih strank – ki so si jih pošteno zaslužila.

Stranke lahko namreč kar hitro opazijo lažne ali kako drugače spodbujene ocene, prav tako jih lahko iskalniki. S tem morda spodbudite še kakšno stranko več, da poda svoje mnenje oz. spletno oceno. Na dolgi rok se vam bo tak način obrestoval. 

Pridobivajte ocene tudi na ostalih spletnih platformah

Medtem ko je Google najbolj popularen, ko gre za spletne ocene, obstajajo še druge platforme, na katere se lahko podjetja osredotočijo. Facebook je eno takšnih spletnih mest, kamor lahko podjetja pošljejo stranke, da pustijo oceno, ne glede na to, ali imajo zavarovalniške storitve, zobozdravstveno ordinacijo, kemično čistilnico ali katero koli drugo storitev. Za hotele, restavracije in turistične ponudnike je Tripadvisor odlično mesto, kamor se lahko podjetja osredotočijo za pridobivanje ocen in mnenj. 

Prvi korak je spremljanje spletnih ocen, kar zna biti za podjetja zelo zamudno. Spletne ocene na omenjenih spletnih mestih lahko spremljate ločeno ali uporabite spletno platfromo za upravljanje mnenj in ocen,kot je recimo naša rešitev, s katero lahko celoten proces upravljanja izjemno poenostavite. Spletna mnenja lahko upravljate iz enega mesta in prav tako dosopate do napredne anlitike, ki vam omoči še dodaten vpogled v mnenja vaših strank. 

Glavna prednost uporabe takšne rešitve je preglednost, saj imate vse ocene zbrane na enem mestu. Prav tako pa prihranite čas, saj ste obveščeni vsakič, ko je ocena objavljena, in vam omogoča, da odgovorite kar s platforme.

Zaključek

Googlove spletne ocene podjetij lahko spodbujajo tri glavna področja vašega poslovanja: zaupanje v blagovno znamko, lokalni SEO in pridobivanje povratnih informacij. Če trenutno ne pridobivate spletnih ocen, lahko zamujate prednosti, ki jih morda izkoriščajo vaši konkurenti.

Google spletne ocene so brezplačne! Mnogim podjetjem lahko ta marketinški kanal zagotovi neverjeten ROI (donosnost naložbe). Če boste namenili le malo časa Googlovim spletnim ocenam, boste lahko videli neverjetne rezultate v razmeroma kratkem času.

V kolikor še niste, uporabite Googlove spletne ocene podjetij in s tem povečajte zaupanje v blagovno znamko, vaše izdelke ali storitve. Hitro boste ugotovili, da je to eden stroškovno najučinkovitejših načinov za pridobivanje potencialnih strank na vašem geografskem območju.

 

Potrebujete pomoč pri upravljanju spletnih ocen?

Če želite, lahko celoten proces za vas prevzamemo mi. Kontaktirajte nas za več informacij. Z veseljem pomagamo.

  Prijavite se na e-novice

  Prijavite se na GeoSplet newsletter in bodite obveščeni o trendih s področja digitalnega marketinga.
  NAROČAM PAKET

  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve. 

  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.
  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.