Google Business Profile za B2B podjetja

Splošno veljavno prepričanje je, da je Google Business Profile (prej znan kot Google My Business) pomemben predvsem za podjetja, katera stranke obiskujejo na fizičnih lokacijah oz. poslovalnicah. 

V nadaljevanju bomo raziskali, če to velja tudi za B2B usmerjena podjetja, ki pogosto ciljajo na mednarodni trg.   

Google je v letošnjem letu uvedel nekaj sprememb – med drugim je spremenil ime poslovnega profila – Google My Business se po novem imenuje Google Business Profile.

 

Google Business Profil za B2B podjetja

 

Google My Business se sedaj imenuje Google Business Profile

Z brezplačnim Google poslovnim profilom lahko podjetja brezplačno predstavijo svojo dejavnost s fotografijami, ponudbami, posebnimi objavami in drugim v Google Zemljevidih in na Googlovem seznamu rezultatov iskanja.

Kot rečeno, je v letošnjem letu Google spremenil ime poslovnega profila v Google Business Profile. Spletno mesto, kjer lahko vsebine upravljate, se sedaj imenuje Business Profil manager.  

Kljub spremembam osnovna ideja te storitve ostaja enaka. Za razliko od običajnega imenika podjetij, lahko profil vsebuje veliko več kot le vaše kontaktne podatke. Možno in priporočljivo je, da dodate logotip in ostale vizualne elemente, predstavite izdelke, posebne ponudbe ali oglaševalske promocije – z namenom, da pritegnete pozornost uporabnika k vašemu podjetju. Hkrati imate tudi možnost neposrednega komuniciranja s strankami preko vašega Google poslovnega profila.

Med iskanjem v spletnem brskalniku – ko vnesete dotično ime podjetja – je vaše podjetje vidno izpostavljeno na desnem robu ekrana (zraven plačljivih in ostalih iskalnih oglasov). Slika in izsek zemljevida iz Google Zemljevidov vizualno pritegneta pozornost in prikazujeta, kje se podjetje geografsko nahaja in kako je videti od zunaj.

Med iskanjem v mobilni napravi se prikaz podjetja prikaže na celotnem zaslonu pametnega telefona, lokacija podjetja je prikazana na Google Mapsih, skupaj s kratkim opisom. 

Tisti, ki ne iščejo izrecno vašega podjetja, ampak na primer izdelke ali storitve, lahko najdejo tudi vaš Google poslovni profil – vendar skupaj z drugimi konkurenti na istem področju poslovanja. Pozicija prikazovanja je seveda odvisna od tega, koliko časa namenite optimizaciji vašega profila.

Podjetja odslej lažje upravljajo svoje račune 

Google pa ni spremenil zgolj imena, lotil se je tudi posodobitev, ki vam bodo olajšale upravljanje računa, vključujoč na primer posodabljanje podatkov o podjetju ali komunikacijo v obliki klepeta s strankami preko vašega Google profila podjetja. Oboje bo v prihodnje mogoče preko iskalnika in Google Mapsov, brez da bi obiskali ali aplikacijo ali spletno mesto Business Profile Manager.

Google Business Profiel manager


Zakaj je Google Business Profile pomemben za B2B podjetja?

B2B podjetja običajno z lokalnimi strankami, ki v Googlu ali Google zemljevidih iščejo izdelke ali storitve, zaslužijo malo. Prav tako obisk potencialnih kupcev na fizičnih lokacijah podjetij ni tako pogost še posebej, če so ta mednarodno usmerjena.  

Zakaj je torej Google Business Profile pomemben za podjetja, ki delujejo predvsem v B2B segmentu? 

Iz naslednjih razlogov: 

 • Poslovni kupci raziskujejo nabavo novih materialov, izdelkov ali storitev po različnih kanalih – seveda v prvi vrsti preko spleta. Vaš profil podjetja v Googlu vam pomaga, da na prvi pogled predstavite ustrezne informacije, potencialnim strankam pa ponuja možnost, da hitro in enostavno stopijo v stik z vami.
 • Izpolnjen in lepo urejen profil omogoča dolgoročno dobro umestitev v Google organskih rezultatih iskanja. Konec koncev, pogosteje kot uporabniki kliknejo na spletno mesto podjetja, večje so vaše možnosti, da se z vnosom vašega podjetja prikažete na vrhu seznama rezultatov iskanja.
 • Vaš Google Business Profile ponuja strankam možnost dodajanja mnenj, ocenjevanja podjetja, postavljanja vprašanj in komunikacije z drugimi strankami. Dobre ocene povečujejo ugled podjetja B2B, visoka stopnja vaše interakcije pa vpliva na vaš SEO in poveča vašo vidnost v Google iskalniku.
 • Vaš profil podjetja Google lahko vodi do povečanja zvestobe in lojalnosti strank. To orodje obenem omogoča neposredno interakcijo s strankami, ponuja možnost objave novic o podjetju, napovedi posebnih dogodkov in lansiranja novih produktov.
 • Zaradi posebnih okoliščin, ki jih je povzročila pandemija Covida, je Google ponudil vrsto razširitev za uporabnike Google poslovnega profila. Te na primer vključujejo označevanje podjetja kot »Začasno zaprto«, dodajanje povezav za kupone ali donacije in prikaz ponudb »Samo na spletu«. Še več, na voljo so tudi atributi storitev, kot sta »Nakupovanje v trgovini« ali »Prevzem v trgovini«. 

Zahvaljujoč analitiki, ki je na voljo verificiranim profilom, B2B podjetja dobijo v vpogled vedenje svojih strank. Vpogledi omogočajo podjetjem, da razumejo, kako se išče in najde profil podjetja. Podroben seznam prikazuje klike na spletno stran, telefonske klice, ali je bilo podjetje najdeno z iskanjem ali preko zemljevidov, katero napravo je obiskovalec uporabil.

Zaključek: Google poslovni profil je nujen tudi za B2B podjetja 

Z Googlovim poslovnim profilom lahko B2B podjetja izboljšajo svojo spletno prisotnost in vzpostavijo neposreden dialog s svojimi strankami. Vpis je brezplačen in predstavlja majhen, a pomemben korak za večjo prepoznavnost podjetja na spletu. Ker v mnogih primerih deluje kot prva točka kontakta, je potrebno profil redno posodabljati in vzdrževati. To vključuje tudi aktivnosti, kot so pogosto objavljanje ponudb, hitro odgovarjanje na vprašanja in pridobivanje novih ocen zadovoljnih strank. 

Vrednost tega digitalnega orodja je popolnoma primerna tudi za B2B podjetja in takojšen zajem želene ciljne skupine, ki išče po specifičnih iskalnih poizvedbah. 

Profesionalna prisotnost podjetja v Googlu je ključna za vsa podjetja, saj služi kot znak zaupanja in zagotavlja boljše pozicije v Google rezultatih iskanja.

 
 

Potrebujete pomoč pri upravljanju Google Business Profila?

Kontaktirajte nas za več informacij. Z veseljem pomagamo.

  Prijavite se na e-novice

  Prijavite se na GeoSplet newsletter in bodite obveščeni o trendih s področja digitalnega marketinga.
  NAROČAM PAKET

  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve. 

  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.
  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.