6 načinov za izboljšanje spletne prisotnosti podjetja

Danes je spletna prisotnost ključni element promocije podjetij in povezovanja s strankami. Predvsem v zadnjih 2 letih so se lastniki podjetij pričeli zavedati, da morajo za to še posebej poskrbeti, če želijo ostati konkurenčni. Svet se spreminja in potrebno se je bilo prilagoditi hibridnemu načinu življenja, dela in nakupovanja.

Spletna prisotnost je danes pomembnejša kot kadarkoli prej, če želite zgraditi vašo blagovno znamko, povečati verodostojnost podjetja in hkrati upravljati z vašim ugledom. V kolikor vaša aktivnost na spletu peša, je vaše podjetje močno omejeno – vašim poslovnim potencialnim strankam s tem omejite pogled na to, kaj vse lahko ponudite. Ne glede na to, v katerem sektorju poslujete, vam lahko prilagoditev trženjske strategije – ki združuje t.i. “Online” in “Offline” – pomaga izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja nenehno spreminjajoči se digitalni svet.   


Kaj je spletna prisotnost podjetja? 

Spletno prisotnost podjetja je mogoče opredeliti s tem, kako enostavno je najti podjetje, ko na spletu iščete preko ustreznih ključnih besed ali preko koliko virtualnih digitalnimi kanalov lahko stranka komunicira, ko želi izvedeti več o vaši blagovni znamki, izdelkih in storitvah. Če je spletna prisotnost vašega podjetja “dobra”, boste zelo vidni tako na spletu kot na različnih družbenih omrežjih in ostalih digitalnih platformah.  Zaradi tega vas bo “odkrilo” veliko več potencialnih novih strank.

V najbolj osnovni obliki so ključnega pomena:

 • spletna stran podjetja, ki ponuja zadostne informacije, ki jih bodoča stranka potrebuje,
 • družbeni mediji (FB, Instagram, LinkedIn itd.), na katerih ste aktivni,  
 • optimizirani profili na spletnih iskalnikih in zemljevidih, kot so Google, Bing, Apple maps … 

Podobno lahko s tem, ko si uredite Google Business Profile in se s tem vpišete na seznam podjetij v Googlu (“Google Business Listing”), hitro izpostavite vašo ponudbo in spodbudite ljudi, da se ob iskanju odpravijo na vašo spletno stran, oziroma vas kako drugače kontaktirajo. 

Poleg tega lahko uporabite spletna orodja in spletne platforme, ki lahko povečajo virtualne stike z vašimi strankami. Uporabljate lahko veliko platform, kot so npr. Zoom, WhatsApp, YouTube ali TikTok, če so ustrezne za vaše ciljno občinstvo in naravo vašega podjetja.

Kot že omenjeno, je to v zadnjih 2 letih postalo še posebej pomembno za številna podjetja, ki se niso mogla zanesti na “fizični prostor” pri iskanju novih in obdržanju obstoječih strank. Podjetja so se hitro prilagodila ustvarjanju novih prihodkovnih tokov – tako so npr. fitnes studii izvajali svoje tečaje na spletu, restavracije pa so ponujale dostavo na dom preko družbenih medijev. Celo nepremičninski agenti so izkoristili video platforme in svoje stranke popeljali na virtualne oglede domov – uporaba tehnologije 360-stopinjskega virtualnega ogleda doma se je med letoma 2019 in 2021 povečala kar za 600 %.

V nadaljevanju bomo z vami delili 6 načinov za izboljšanje spletne prisotnosti podjetja.


6 načinov za izboljšanje spletne prisotnosti podjetij

1. Optimizirajte svojo spletno stran za iskalnike in mobilne naprave.

“Preko spleta išče izdelke ali storitve kar 81 % ljudi.”

Večina podjetij se zaveda, kako pomembno je imeti spletno stran, vendar pa se jih veliko manj zaveda, kako ključnega pomena je, da spletno stran optimiziramo do te mere, da bo čim bolj vidna v spletnih iskalnikih: 

 • Uporabite ustrezne ključne besede.

Ko na svoji spletni strani ali spletnih platformah opisujete svoje podjetje, izdelke in storitve, uporabite ustrezne ključne besede, ki jih bodo vaše stranke vpisale v brskalnik, ko bodo iskale podjetje, kot je vaše. 

 • Ustvarite Google Business Profile.

Ustvarite Google Business Profile in čim bolj natančno izpolnite vsa polja z informacijami – telefonsko številko, naslov, spletno mesto, lokacijo na zemljevidih, slike, dodajte izdelke … Zadovoljne stranke spodbudite, da naj dodajo spletne ocene – to v očeh strank in iskalnikov poveča vašo legitimnost in možnosti, da nove stranke vidijo in kliknejo prav na vašo spletno stran.

 • Poskrbite, da bo vaša spletna stran optimizirana za mobilne naprave. 

Vse več ljudi uporablja svoje pametne telefone za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, vključno z mobilnim iskanjem in mobilnim plačevanjem. To je bistvenega pomena za uporabniško izkušnjo, a ker ljudje vse pogosteje iščejo izdelke in storitve na pametnih telefonih namesto namiznih računalnikih, je ključnega pomena, da vas potencialne stranke najdejo preko mobilnih naprav. Obiščite Googlovo stran za preizkus prijaznosti do mobilnih naprav, da vidite, če je vaša spletna stran prijazna mobilnim napravam.

2. Razvijte svojo strategijo trženja vsebine

“Večina kupcev pride v stik z vsebinami podjetja na njihovi spletnih straneh in na mesečni ravni prebere 13 tovrstnih vsebin.”

Prava vsebina je odličen način za vsako podjetje, da poveča svojo spletno prisotnost, komunicira s strankami in (z)gradi zaupanje. Pod »vsebino« spadajo ustvarjanja številnih privlačnih vsebin, kot so blogi, videoposnetki, študije primerov ali objave na družbenih medijih. Vsaka posamezna “vsebina” močno poveča vaše možnosti, da vas odkrijejo na spletu.

Vrsta vsebin naj bo edinstvena za vaše podjetje in ciljno publiko. Priporočljivo je, da delite zgodbo in namen vaše blagovne znamke in jasno sporočate prednost in vrednost vašega podjetja.

Če poslujete B2B, ne pozabite, da 65 % B2B kupcev vidi vaše spletno mesto kot enega izmed najpomembnejših vsebinskih kanalov. Spremljajte analitiko na vaši spletni strani in družbenih medijih in opazujte, kako uspešna je vaša vsebina in po vpogledih presodite, če je dovolj prilagojena vašemu občinstvu, torej vašim bodočim strankam.

3. Video naj bo del vaše strategije spletne prisotnosti

“Leta 2021 je kar 86 % podjetij uporabljalo video kot marketinško orodje.”

V zadnjih petih letih je video marketing postal vse pomembnejši, saj danes to orodje uporablja vse več tržnikov v vseh panogah. V času pandemije se je drastično povečala, saj ga je veliko podjetij uporabljalo kot način za sodelovanje s svojimi strankami kljub fizičnim omejitvam.  

Če šele začenjate z videoposnetki, razmislite o tem, da bi mirujočo objavo na spletni strani spremenili v videoposnetek ali pa predstavite prednosti ali funkcije nekaterih svojih izdelkov oz. storitev na nov in privlačen način – z videom.


4. Zgradite skupnost – osredotočite se na namen blagovne znamke

“78 % potrošnikov želi, da blagovne znamke uporabljajo družbena omrežja (medije) za pomoč ljudem pri povezovanju med seboj.”

Zdaj je čas, da poskrbite, da bodo v ospredju vrednote vaše blagovne znamke. Deljenje jasne, dosledne in prepričljive zgodbe v vaših vsebinah na vseh spletnih kanalih, ki jih uporabljate, je bistvenega pomena. Ključne platforme še zmeraj ostajajo družbeni mediji in spletna stran.

Osredotočite se na kanale, ki najbolj ustrezajo vaši stranki. Za B2B podjetja priporočamo dajanje prednosti na primer LinkedInu. S strankami je na spletu mogoče ustvariti močne odnose, zato poiščite nove načine, da jih povabite v svoj virtualni svet.

5. Povečajte svojo verodostojnost – skrbite za svoje spletne ocene in odgovarjajte na njih

“Leta 2020 je za iskanje lokalnih podjetij uporabilo internet 93 % potrošnikov – 87 % jih je dejalo, da so pred nakupom prebrali spletne ocene.”

Od ust do ust je že od nekdaj eden najboljših načinov za privabljanje strank. V digitalni dobi se lahko ta način poistoveti s spletnimi ocenami. Za podjetja je to lahko tudi hiter in stroškovno učinkovit način za povečanje spletne prisotnosti.

Predstavljanje spletnih ocen na vašem spletnem mestu in spodbujanje strank, da vas ocenijo v Googlu in družbenih medijih, kot je Facebook, je odličen način za razvoj zaupanja v vašo blagovno znamko.

6. Izmerite donosnost naložbe (ROI) tako, da si zastavite jasne cilje

Med uporabo spletnih tržnih kanalov si vzemite čas tudi za merjenje učinkovitosti in donosnosti naložbe. Razvijte strategijo, ki najbolj deluje za vašo blagovno znamko.

Splet je lahko stroškovno učinkovit na več načinov. Medtem ko nekatere platforme zahtevajo stroškovno naložbo, kot so oglasi ali sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki za ustvarjanje videoposnetkov, so na voljo številna brezplačna in poceni orodja. Platforme za e-trgovino in e-poštno trženje lahko prodajajo vaše izdelke in storitve, medtem ko lahko razvoj vašega spletnega mesta in družbenih medijev poveča SEO – optimizacija za iskalnike. Ustvarjanje virtualnih prostorov in povezav bo okrepilo zaupanje v blagovno znamko – torej v vaše podjetje – orodja za videokonference, kot je Zoom, pa bi lahko dodala vrednost vašim prodajnim dejavnostim.

Mnoga od teh digitalnih orodij lahko zagotovijo podatke in analitiko, ki vam bo pomagala razumeti vaše stranke, njihovo vedenje in preference ter kako doživljajo vaše podjetje. Poleg tega lahko določite, kateri spletni pristopi so najboljši za vaše podjetje, kar vam omogoča, da proračune in vire usmerite na veliko bolj osredotočen način.

Ena izmed največjih prednosti upravljanja spletne prisotnosti je ogromna količina podatkov, ki jih lahko pridobite, kar vam lahko pomaga pri razumevanju svojih strank, poenostavljanju zagotavljanja storitev in ustvarjanju ciljno usmerjenih in učinkovitih tržnih akcij. 

Zaključek in optimistična napoved

Kljub številnim gospodarskim izzivom, digitalna transformacija omogoča podjetjem veliko priložnosti – ne le, da preživijo, ampak tudi, da uspevajo.

Z doseganjem večih strank, analizo vaših podatkov in odpiranjem novih prihodkovnih tokov bo izgradnja in upravljanje vaše spletne prisotnosti ključnega pomena za izkoriščanje te edinstvene priložnosti za rast podjetja. Dobra novica je, da zdaj bolj kot kadarkoli prej, obstaja množica nizkocenovnih in dostopnih načinov za to.

Viri: 

 

Potrebujete pomoč pri upravljanju spletne prisotnosti?

Kontaktirajte nas za več informacij. Z veseljem pomagamo.

  Prijavite se na e-novice

  Prijavite se na GeoSplet newsletter in bodite obveščeni o trendih s področja digitalnega marketinga.
  NAROČAM PAKET

  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve. 

  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.
  NAROČAM PAKET
  Izpolnite spletni obrazec za naročilo, nakar vas v kratkem kontaktiramo in pričnemo z vzpostavitvijo storitve.